Idealna kuchnia to miejsce zorganizowane, w którym wszystko ma swoje miejsce, przez co łatwo ją posprzątać. Dlatego przyjemnie jest przyrządzać w niej każdy posiłek, a następnie celebrować ich spożywanie w gronie rodziny i przyjaciół.
 
Meble kuchenne wybieramy przede wszystkim w oparciu o nasze praktyczne potrzeby i przestrzeń jaką dysponujemy. Szafki powinny być pojemne, aby bez problemu pomieściły wszystkie garnki, patelnie, zastawy stołowe każdego lokatora naszego domu. W małej kuchni idealnie sprawdzają się te stojące z dużą ilością szuflad i półek. Warto pomyśleć, również o zorganizowaniu sobie (w części z nich) osobistej spiżarni, w której znajdą się przetwory i produkty wymagające przechowywania w zacienionym miejscu, takie jak na przykład wina bądź weki Ze względu na wygodę i względy estetyczne w miarę możliwości meble kuchenne nie powinny zabierać niepotrzebnie dużej przestrzeni. Niezbędne są, także co najmniej dwa blaty – do przygotowywania posiłków, jak również wypakowywania zakupów.
 
Materiałami, z których najczęściej wykonuje się meble kuchenne są laminowane płyty wiórowe i drewno. Przede wszystkim powinny mieć one powierzchnię łatwo zmywalną i trwałą. Jeśli pozwala nam na to budżet, w naszej kuchni mogą się również znaleźć się fronty i blaty ze stali nierdzewnej, czy płyt MDF, które dzięki swojej plastyczności nadadzą drzwiczkom szafek ciekawą fakturę. Aczkolwiek dobrze sprawdzają się też tańsze materiały, takie jak imitujące drewno płyty fornirowane choć nie są one równie wytrzymałe, aczkolwiek dobrze wykonane bywają solidne i co jest najważniejsze są dostępne w różnych kolorach.